אחד הביטויים הכי חמים בשטח, חם כמעט כמו "web 2.0", הוא "מהפכת המידע" או "עידן המידע", והמהדרין מוסיפים "חברת המידע".
את התהוותה של מהפכת המידע נהוג ליחס לפריצת האינטרנט, ובמיוחד ה-web, לחיינו באמצע שנות ה-90' של המאה הקודמת. קיומה של הרשת ונגישותה לציבור אפשרו לראשונה שיתוף מאסיבי של כלל הידע האנושי; החל מפרסומים אקדמיים רבי חשיבות, דרך עיתונות יומית, וכלה בבלוגים זבי חוטם.
אם בעבר חיפוש מידע סבל ממיעוט מקורות, העדר עדכון שוטף ועלויות גבוהות, כיום הבעיה היא עודף מידע וכן יכולת מוגבלת להעריך את מהימנותו. מיזמים רבים הוקמו, וכספי משקיעים רבים הוצאו, במטרה לשפר את היכולת לדלות מידע מהרשת ולספק לצרכני המידע כלים לברירת המידע הרלוונטי והערכת מהימנותו.
למעשה, מהפכת המידע החלה לפני זמן רב – עם המצאת הדפוס באמצע המאה ה-15. עד אז מצבור הידע האנושי היה אצור בכתבי יד נדירים ויקרים, אשר היו נגישים רק לאצולת הכנסיה. המצאת טכנולוגיות המחשוב, האחסון האלקטרוני והרשת הציבורית הן רק התפתחויות מאוחרות של אותה מהפכת מידע בת ארבע מאות שנה. נכון, היקף המידע הקיים גדל באופן חסר תקדים במאה השנה האחרונות, אבל ההתנהגות האנושית בהקשר אליו כמעט ולא השתנתה עד לאחרונה.
בעשור האחרון אנחנו עדים לתופעה מאוד מעניינת והרבה פחות מדוברת מאשר מהפכת המידע עצמה, אשר במסגרתה משתנה האופן שבו אנו צורכים שירותי מידע.
בתחילת דרכה של הרשת הציבורית, שירותי המידע שהיא הציעה התבססו על השיטה הרווחת ברוב השווקים האחרים: הצרכן המעוניין בשירות או במוצר משלם לספק או ליצרן ומקבל בתמורה את המוצר שחפץ בו. כך למשל, עד שלהי שנות ה-90 נהגו ספקיות שירותי המידע CompuServe ו- AOL לגבות תשלום קבוע מהמנויים תמורת הגישה לשרתים שלהן. באותה תקופה היו גם חברות ישראליות שניסו את השיטה הזאת, ביניהן TvTel (שירות שניסה לחקות את הצלחת ה- MiniTel הצרפתי ולהציע מעין פורטל קניות מקוון למנויים) וכמובן IOL זצ"ל. המודל הכלכלי של ספקי המידע היה מסורתי, ולא התאים לתנאים המתהווים ביקום האינטרנט.
כאשר צרכן נדרש לשלם מראש עבור הגישה למאגרי המידע ושירותי התוכן, אין לו למעשה יכולת לדעת האם מאחורי דרישת התשלום עומדת יכולת מוכחת לספק את המידע הדרוש. הפריצה הגדולה של האינטרנט להמונים טרם התרחשה, וציבור הצרכנים הפוטנציאלי היה ספקן בנוגע לנחיצותו של מנוי לשירותי מידע בחייו.
כך עברה הרשת למודל תשלום שהושאל מתעשיית הטלויזיה אך התפתח הרבה מעבר לאופי הראשוני שלו. לפי המודל הזה, צרכני התוכן אינם משלמים עבור המידע שהם צורכים; או שהמידע מוצע בחינם, או שהצרכן נדרש לצפות בנוסף לתוכן שביקש גם בתוכן שספק המידע בחר עבורו. זה יכול להיות תוכן פרסומי טהור (למשל כרזת פרסומת לאבקת כביסה), זה יכול להיות פרסום עצמי של ספק המידע (אם חיפשת מסוג X, דע לך שיש לנו גם מידע מסוג Y) ועוד. המכנה המשותף לכולן הוא שצד שלישי נושא בעלות העברת המידע מהיצרן לצרכן – זהו כמובן המפרסם.
למעשה, אותו "מפרסם" הוא בדרך כלל לא ישות אחת אלא אוסף של חברות פרסום אשר מייצגות, כל אחת, מספר מפרסמים, ומפיצות את התוכן הפרסומי שלהן באופן רוחבי ברשת. את אותו סט של פרסומות לאבקת כביסה, מכוניות, קופות גמל וקורנפלקס אני אפגוש גם באתר החדשות החביב עלי, גם בפרופיל של חברים ברשת החברתית שלי, גם בבלוגים של חברים שלי וגם במסגרת שירות הדואל-רשת החינמי שלי. עבור כל אחד מהשירותים האלה הייתי אמור, לו היינו משתמשים במודל המסורתי, לשלם בנפרד מכספי.
העובדה שבחברת המידע אנחנו רוכשים שירותים שמישהו אחר משלם עליהם הפכה למובנת מאליה, גם אם לא כל צרכני המידע מבינים אותה לעומקה. אנחנו משלמים על המידע שמעניין אותנו בקבלת מידע עודף שלא בהכרח מעניין אותנו, ובכך מעצימים את הבעיות בחיפוש המידע אותן הזכרתי בתחילת הרשומה.
אך מדוע שיטה זו לא מתפשטת גם לשווקים אחרים? מדוע הספר שלי לא מעניק לי תספורת בתמורה לצפייה בפרסומות של ג'ל לשיער? מדוע חברת הטלפון לא מצליחה לקדם שירותים של שיחות טלפון בתמורה לפרסומות מתפרצות?
התשובה, לדעתי, נעוצה בעובדה שבעולם המידע הצרכן אינו יכול לדעת אם התמורה שיקבל עבור כספו תביא לו תועלת, ולפעמים הוא בכלל לא יודע מהי התמורה שיקבל. ביני לבין הספר שלי יש הסכם האומר שהוא יספר אותי לשביעות רצוני, אחרת הוא יוותר על התמורה או יבצע תיקון על חשבונו. ביני לבין חברת הטלפון יש הסכם האומר שכאשר אני מחייג מספר אקושר אל המנוי שהמספר שייך לו. נניח שפייסבוק היתה גובה תשלום חודשי, האם מישהו מעלה בדעתו שהיו מחזירים לו כסף לו לא היה מוצא חברים?
נניח שהמאמצים של מנועי חיפוש, סטארטאפים ושאר מיזמים ישאו פרי ויתנו בידנו כלים לדלות רק מידע רלוונטי ומהימן מתוך בליל המידע הקיים ברשת הציבורית, האם לאחר שהתרגלנו לצרוך מידע מבלי לשלם עליו יחזור הגלגל לאחור ומודל התשלום הקלאסי ישוב לשימוש?
הרי גם היום נשארו "איים" של ספקי מידע המציעים וודאות גבוהה מספיק שתמצא בהם את מה שאתה מחפש כדי להרשות לעצמם לגבות תשלום בכניסה, ואלו הם בעיקר ספקי מידע של מאמרים אקדמיים או אנציקלופדיות מקוונות כמו הבריטניקה ירום הודה.
מרכיב נוסף שעשוי להשפיע על התשובה לשאלה הזאת הוא ההתפתחות האבולוציונית שעבר מודל הפרסום הטלוויזיוני לאחר התאמתו לאינטרנט. אני מתכוון כמובן למרכיב התשלום ששמו "ויתור על הפרטיות".
כמעט כל אתר אינטרנט אוסף ושומר פריטי מידע על המשתמשים בו. אלה יכולים להיות פריטים סטטיסטיים סתמיים כמו סוג הדפדפן של המשתמש, אבל גם פרטים מהותיים יותר בנוגע להתנהגות המשתמש: מאיזה אתר הוא הגיע, לאיזה אתר הוא המשיך, מה המאפיינים הדמוגרפיים שלו ואילו פעולות הוא ביצע במסגרת האתר. כמעט כל אתר כולל עמוד של "הצהרת פרטיות", אבל מעטים המשתמשים שמבינים את משמעות תוכנו, מעטים המשתמשים שקוראים אותו – וגם כשקוראים, הדבר הרי נעשה לאחר שכבר נכנסת לאתר והוא אסף עליך מידע.
איסוף זה של מידע על הצרכן הוא תשלום נוסף עבור מתן השירות – מעבר לצפייה בתוכן הפרסומי, ומי שמרוויח ממנו הוא לעיתים רחוקות הצרכן עצמו. מידע זה משמש את האתר, למשל, להצגת פרסומות מותאמות אישית ומאפשר לו לקבל תשלום כספי גבוה יותר מהמפרסם.
שוב ושוב עולה מילת המפתח "מידע". אנחנו צורכים מידע, משלמים במתן מידע על עצמנו ובקבלת מידע עודף על אחרים. מידע הפך לסחורה הכי חמה והשליטה במידע למקור הכוח הכי גדול. מסתבר שהאתגר של חברת המידע הוא לא רק להתמודד עם עודף המידע והערכת מהימנותו, אלא גם להתמודד עם חוסר הבקרה המוחלט על המידע שנמסר ומתקבל בידי המשתמשים.
האם תהיו מוכנים לשלם מכיסכם עבור סביבת מידע שבה אין פרסומות משום סוג ומובטח שלא נאסף עליכם כל פרט מידע? או שעבור הנגישות למידע אתם מוכנים להשלים עם אובדן הפרטיות והפיכתכם לפריטי מידע בעצמכם?
פוסט טוב. מעניין, כתוב היטב ומחכים.
אני מוכנה להפוך לפריט מידע בשביל היכולת להיתקע בשעורי בית, להקלידאת שם הנושא ולקבל הסברים+נוסחאות+דוגמאות לכל מה שזה לא יהיה.
אני מוכנה להפוך לפריט מידע כדי לדעת שכל הידע שאני יכולה לרצות קיים באינטרנט, במקום כזה או אחד, ואני רק צריכה לרצות אותו כדי לקבל אותו.
וזה נראה לך כמו מחיר סביר והגיוני עבור הנוחות שאת מתארת?
לא תמיד ולא בכל תנאי. ויש עוד אנשים כמוני. אני שייכת כרגע לפורום שחבריו החליטו שהוא פרטי, שלא יהיו בו פרסומות אנחנו משלמים על זה במיטב כספינו. למה? בעיקר כי אנחנו מדברות על הילדים שלנו ואנחנו חוששות מחשיפת הילדים. יש עוד סיבות אבל זו העיקרית.
במסגרות אחרות פחות אכפת לי, אבל מי יודע. אולי זה ישתנה.
מה שחשוב הוא שנהיה _מודעים_ לאפשרות לשלם עבור הפרטיות. שלא נאמר: טוב ככה זה ולקבל את המצב. נראה לי שמרבית האנשים לא מודעים בכלל לכך שאפשר לקבל פרטיות גם ברשת.
(ולכן הפוסט חשוב מאוד…)
תגובה לסגל זוטר: איך את מגדירה "פרטיות"? מתוכן תגובתך הבנתי שאת מתייחסת לפניוּת מפרסומות באותו פורום מדובר שלכם, אבל כלל ועיקר אין מדובר על פרטיות של ידע יוצא, בהכרח.
הרי מטבע בריאתו הנוכחית של האינטרנט, ומבנה תשתיותיו הטכנולוגיות, יש כאן אלמנט של חרב פיפיות בנושא המידע. מחד, המידע מגיע ממקום למקום דרך כל מקום (פאקטות נעות ברשת בצורה כאוטית מעבר לאינסוף שיחות, למרות דטרמניזם מקומי של session אחד ספציפי). לכן לכאורה – לא ניתן להאזין בקביעות. מאידך, את חייבת לעבור דרך מספר שרתים, ואין דרך אמיתית לקבוע בוודאות שאין האזנות לשרת, או שלא מתבצעת חטיפת אתר וכו' וכו'.
הדוגמא הכי טובה לחוסר הפרטיות – שהיות ואת עוברת דרך חברה ממוסדת ומפוקחת היטב שנקראת "ספק אינטרנט", והוא בהכרח (בזכות או בעטיי הטכנולוגיה שמכונה TCP/IP) מתעד כל פעולה סייברנטית שלך, אז בפועל אין פרטיות כלל. כל כתובת URL שאת מקלידה, כל אימייל שאת שולחת, כל תמונה/סרט/צ'אט שאת מעבירה ברשת מביתך, מתועד בסבירות שבין וודאית לגבוהה. לכן, יכול לקום עוד חמש שנים רגולטור או האקר, ועקרונית לדעת הכל על היישות הוירטואלית שלך, במובנה הרחב ביותר.
פרטיות? I think not. אנונימיות מוגבלת? אולי. הכל שאלה של הגדרות וציפיות ריאליות.
הכל נכון
א-ב-ל – אם הבנתי נכון את הפוסט – חלק מהשאלה היתה האם נהיה מוכנים לשלם עבור הפרטיות שלנו ברשת.
ולזה עניתי:
א. כן. אני מוכנה ואף עושה. ואת הדוגמא הבאתי כדי להראות שאני אכן putting the money where my mouth is.
ב. נראה לי (ואשמח לתיקון) שמרבית האנשים כלל לא מודעים לעובדה שאפשר לשלם ברשת עבור פרטיות.
עד כמה זה באמת פרטי? עד כמה יש מוכנות לתת לנו לשלם עבור פרטיות ברשת בכלל? האם יתכן מצב בו נוכל לשלם (אולי הרבה) ולקבל חזרה את הפרטיות? הרי בסך הכל המרכיב החזק שמניע את הרשת בחינם זה בדיוק זה. אלו שאלות חשובות מאוד ואני מאמינה שרק ילכו ויחריפו.
אבל על כל אלה לא עניתי ;0)
אני מקווה שעכשיו הצלחתי לשרשר את תגובתי נכון :-).
רק התייחסתי למובן המקובל של "פרטיות", שלא מתייחסת כלל לפרסומות אלא זליגה החוצה של אינפורמציה אישית.
לגבי תשלום על אי פרסומות – אני חושב שזה עדיין לא הסדר טריוויאלי, ורוב הציבור (כולל אותי) לא מודע לו. מצד שני, כמו שטענתי קודם, בין שתי הפרשנויות של "פרטיות", לדעתי הזליגה החוצה (שאותה אי אפשר למנוע ברמת המאקרו, כנטען) – היא הרבה יותר קריטית בהשוואה ל"האם נראה באנרים או לא".
אני חושב שאתה מתעלם מכך שקיומן של פרסומות בדרך כלל כרוך בזליגת המידע החוצה.
זה נכון, אבל אי פירסום לא בהכרח משמעה מניעת זליגה. כלומר, ברור שברמה של הרשאה מפורשת ומסירת תכנים לגוגל אד-סנס, זה בהחלט פותר חלק מהבעיה, אבל זה רק הרמה הפורמלית – שאותה ממילא קל תמיד לפתור. הבעיה היא עם הדברים הלא פורמליים והלא-מוסדרים.