גוגל השיקו היום (2.9.2008) את גרסת הבטא לדפדפן הקוד הפתוח שלהם – כרום. ההשקה לוותה בספר קומיקס שווה במיוחד המסביר את הקונספט מאחורי פיתוח הדפדפן החדש, כך שאפילו הדיוט כמוני יכול להבין לא רע מה הם רוצים מחיינו.
נראה שהחידוש המרכזי בכרום נעוץ בשינוי שיטת הפעולה שבה הדפדפן מנהל את ההתרחשויות בלשוניות השונות מאחורי הקלעים. כשדפדפנים התחילו להציע גלישה בלשוניות, היה בכך שיפור משמעותי בנוחות הגלישה לעומת ניהול מספר חלונות עצמאיים של הדפדפן, אבל הסתבר גם שדפדפנים אינם מוצלחים במיוחד כשזה נוגע לניהול המשאבים של הלשוניות השונות. כרום מציע בעצם את השלב הבא באבולוציה הזאת ומנהל תהליך עבודה עצמאי עם הקצאת זיכרון נפרדת לכל לשונית. הגישה של כרום, כפי שהיא מוצגת, היא שהדפדפן הוא כלי העבודה המרכזי שלנו היום, שהדפדפנים הקיימים נוצרו בעצם רק כדי להציג דפי רשת ושהם לא מתאימים לשימוש ההולך וגובר באפליקציות מבוססות רשת. כשברקע דיבורים על כך שהדפדפנים בדרך להחליף את מערכת ההפעלה, כרום – הפועל על אותו מנוע של אנדרואיד, הסלולרי הגוגלי – יכול בהחלט להיות התשובה של גוגל לשמועות (שיש בהן כנראה קצת wishful thinking) בנוגע למערכת הפעלה גוגלית.
אז התקנתי, והנה מספר רשמים מאוד ראשוניים:
1. גוגל כרום התקין את עצמו בשפה העברית. נכון ששפת מע' ההפעלה שלי היא עברית, אבל ברוב התוכנות שאני עובד איתן התרגלתי למנשק אנגלי, ובכלל – אני אוהב ששואלים אותי דברים כאלה. ההתקנה של Live Messenger למשל מעצבנת במיוחד ומאוד קשה להגיע לדף הורדה בשפה אחרת, אבל לפחות אתה יודע מה אתה אמור לקבל. במקרה של כרום, הסכם המשתמש היה באנגלית, עמוד ההורדה היה באנגלית, תוכנת ההתקנה היתה באנגלית, ורק הדפדפן עצמו כשפתחתי אותו לראשונה התגלה במלוא תפארת העברית. נחמד לדעת שהדפדפן הגוגלי מגיע בשפת הקודש כבר בגרסת הבטא שלו, אבל כמו שאמרתי – אני אוהב ששואלים אותי דברים כאלה. בכלל, אני לא אוהב שתוכנות מחליטות בעצמן מה טוב בשבילי, ועוד פחות אני אוהב כשאין דרך ברורה לשנות את ההגדרות. (תוספת מאוחרת: במבט חוזר בעמוד ההורדה של כרום, יש שם תפריט לבחירת שפה. הוא ממוקם באותה שורה של הכותרת והלוגו, ולא ראיתי אותו כשהייתי שם בפעם הראשונה. בכל מקרה, כשהעמוד מוצג לי באנגלית, הנחתי שברירת המחדל של ההורדה היא אנגלית. הגיוני, לא?)
2. ההגדרות של כרום מאוד מינימליסטיות. יכול להיות שזה ישתנה בעתיד, אבל בולטות בחסרונן הגדרות לשליטה בהתנהגות הלשוניות, בפרטיות, באבטחה וכו'.
3. אפשר לייבא סימניות והגדרות רק מאינטרנט אקספלורר. זה ממש מטופש. אין ממש מנהל סימניות, זה דיי חבל ולא נוח.
4. שורת הסטטוס מופיעה רק כשקורה בה משהו. זה פיצ'ר חביב שחוסך בשטח תצוגה, אבל צריך להתרגל אליו. בפיירפוקס השורה הזאת משמשת לא מעט תוספים, יהיה מעניין לראות מה יקרה לה כשיהיו תוספים כאלה לכרום.
5. יחסית לפיירפוקס (הדפדפן העיקרי שלי בשנים האחרונות) כרום עולה מהר יותר, הלשוניות נטענות קצת מהר יותר ונראה שבאמת עשו עבודה טובה בבנין החדש והחדשני של התהליכים מאחורי הקלעים. מבחינת צריכת הזיכרון, הכרום דורש שני שליש מהמשאבים שחלון פיירפוקס טיפוסי היה דורש. אני רק שואל את עצמי עד כמה משפיעים פה התוספים המותקנים על פיירפוקס ודורשים מן הסתם את מנת התשומי שלהם. האם כרום יצליח להישאר רזה וזריז גם כשיהיו לו הרחבות רבות?
6. היסטוריית הגלישה כוללת גם חותמת שעה מדויקת (לא רק תאריך), וכוללת כמובן שורת חיפוש (גוגל או לא גוגל). אבל אין אפשרות לסדר את האתרים אלפאביתית או לקבץ דפים שונים מאותו דומיין ביחד. מאוד מזכיר את הגישה של ג'ימייל, שאומרת שלא צריך אפשרויות מיון מתקדמות כי אתה יכול פשוט לחפש כל דבר. שוב אני מקבל תחושה של גישה פטרונית מעצבנת.
7. שורת הכתובת הולכת בעקבות ה- Awsome bar של פיירפוקס, וכוללת בתוכה את ההשלמה האוטומטית לפי היסטוריית הגלישה, הצעות של גוגל וחיפוש ברשת. נחמד מאוד ושימושי, אבל אני למשל אוהב שתיבת חיפוש תפתח את התוצאות בלשונית חדשה; איך עושים את זה בכרום, לא מצאתי.
8. גלישה פרטית היא פונקציה חמודה, שיכולה להיות שימושית בעיקר בגלישה במקומות ציבוריים או במחשבים משותפים (porn mode). מסגרת החלון מגיעה בצבע אחר ומציגה איקון משעשע של סוכן חרש. אבל לא ברור לגמרי למה אי אפשר לפתוח רק לשונית אחת שתהייה אנונימית, וצריך חלון כרום נפרד לגמרי בשביל זה.
לסיכום: הקונספט עובד לא רע. המנשק קצת מינימליסטי מדי בשבילי, חסרות הרבה מאוד אפשרויות בהגדרות התוכנה, וכמובן בולטות בהעדרן ההרחבות שכל כך התרגלתי אליהן בעבודה עם פיירפוקס. כל אלה בוודאי ישתפרו בהמשך. מה שמטריד אותי, ולא בטוח שישתנה, הוא התחושה שגוגל משדרת שהם יודעים מה המשתמש צריך ורוצה יותר טוב ממנו. אני מקווה שהעובדה שמדובר בפרויקט קוד פתוח תאפשר להתגבר על הגישה הזאת בהמשך.
[…] מפת סיביות – רשמים ראשונים מ-Google Chrome […]
שתי הערות:
זו אותה הורדה לכל השפות- ובהגדרות אתה יכול לשנות את שפת הממשק בלי להוריד מחדש.
אפשר לייבא גם מפיירפוקס סימניות והגדרות- בהפעלה הראשונית כברירת מחדל הוא בוחר דפדפן אחד, אבל תמיד אפשר לבחור לייבא מחדש (או מהדפדפן השני) דרך תפריט המפתח השוודי ("ייבא סימניות והגדרות"
לגבי השפה, את צודקת. למרות שהייתי בחלון ההגדרות מספר רב של פעמים אתמול וחיפשתי את האופציה הזאת, רק עכשיו כשאמרת שהיא קיימת ראיתי אותה. לא יודע אם להאשים את השעה שבה כתבתי את הפוסט (בין 2 ל- 6 בבוקר) או את תכנון חלון ההגדרות של כרום.
אבל לגבי ייבוא ההגדרות, אצלי מופיע ברשימה (גם עכשיו וגם בהתקנה) רק מיקרוסופט אינטרנט אקספלורר.
יש בחלון הייבוא תפריט נפתח ממנו אפשר לבחור את הדפדפן:
http://img390.imageshack.us/my.php?image=importse3.png
אין לך את התפריט הזה?
יש. אבל האפשרות היחידה שמופיעה בו היא Microsoft Internet Explorer.
מוזר. יכול להיות שהפיירפוקס אצלך מותקן במקום "לא סטנדרטי" ולכן הוא לא מזוהה ע"י כרום?
לא. הוא מותקן במיקום לגמרי סטנדרטי. וגם אם זו היתה הסיבה, אז הייתי אומר שזו חתיכת פשלה של כרום.
אני סתם מנסה כאן להעלות השערות ללמה פיירפוקס לא מזוהה אצלך. אבל נגמרו לי הרעיונות :-(
כנראה בגלל זה קוראים לגרסה 0.2…
העלת נקודה נכונה עם התחושה שהם יודעים יותר טוב מהשמתמש, הבעיה (או שזו לא בעיה) שלרוב הם צודקים.
את המחשבות שלי פרשתי כאן:
http://RoyiAvital.blogspot.com