ללמוד מהצלחות של אחרים

אחד הנושאים שחוזרים ועולים בעולם הניהול והארגונים הוא הלמידה מהצלחות של אחרים.
מנהלים מפורסמים כותבים ספרים בהם הם מספרים על הדרך שעברו כדי להביא את הארגון שלהם להצלחה ולצמיחה, לא פעם לאחר שנים של דעיכה. המנהלים האלה הופכים לאייקונים בעולם הניהול.
מדי פעם תוכלו גם למצוא בעיתונות הפופולרית את רשימת הטיפים של מנכ"ל זה או אחר להצלחה. הוא קם לפני הזריחה, שותה שייק עשבים ירוקים, רוכב על אופניים למשרד, וחוזר מוקדם הביתה כדי לבלות את הערב עם החתולים.
יותר מפעם אחת שמעתי מחברים, קולגות ומרצים לניהול ולאסטרטגיה, שכדאי ללמוד מאנשים מצליחים, וליישם את הדרך שלהם להצלחה בחיים שלנו ובארגונים שבהם אנחנו מעורבים.

יש משהו רומנטי במחשבה שאנחנו יכולים לקחת את התובנות של מנכ"ל מצליח ואם רק נשלב אותן בעבודה שלנו גם אנחנו נהייה מצליחים כמוהו.

מבלי לגרוע מכבודם של מנהלים מצליחים, שחלקם באמת עשו עבודה מדהימה בהובלת הארגונים שהיו מופקדים עליהם, צריך לזכור שכל אחת מההצלחות האלה נולדה בקונטקסט ספציפי. שילוב נסיבות של תנאים פנימיים וחיצוניים יחד עם יצירה סינרגטית בין אישיותו של המנהיג לזמן והמקום שבו הוא פועל. אילו היינו מצניחים את אותו מנהל סופר-מצליח בחברה אחרת, בתעשייה אחרת, בתקופה אחרת, לא בטוח בכלל שהוא היה משחזר את ההצלחה.
ארגונים פועלים בעולם מלא מורכבות, ויהיה לא רציני להניח שלאלמנט אחד (המנהל) הייתה השפעה ליניארית על התוצאות המוצלחות של הארגון.

בפרק של וויאג'ר "Darkling" הדוקטור מחפש דרכים לשפר את האישיות שלו, והוא מגיע למסקנה שהטמעת מאפיינים מאישים דגולים מן העבר היא הדרך הנכונה לעשות את זה. הוא משחזר את דמויותיהם של סוקרטס, לורד ביירון, מהטמה גנדי, לאונרדו דה-וינצ'י, הפילוסופית הוולקנית ט'פאו ואחרים, ובוחר לשלב בעצמו חלקים מהם. הניסוי לא עולה יפה, ואנחנו מגלים שלאנשים הדגולים האלה היו גם קווי אישיות פחות זוהרים, שכשהשתלבו ביחד יצרו אלטר-אגו אפל ושתלטן שגרם נזקים לדוקטור ולאנשים בסביבתו.

כאשר אנחנו מחפשים ללמוד מדמויות מפורסמות ולאמץ את קווי המחשבה ושיטות הפעולה שלהן, בין אם אלה פילוסופים, מנהיגים פוליטיים או מנהלים בארגונים עסקיים, אנחנו צריכים לנקוט משנה זהירות. יכול להיות שלהצלחה של הארגון היו מחירים שלא בטוח שנרצה לשלם, ויכול להיות שהמאפיינים של אותם אישים היו רלוונטיים ומוצלחים רק בקונטקסט הספציפי שבו הם פעלו, ואם ננסה ליישם אותם בעצמו נגלה שהם לא משתלבים יפה בעולם הקיים שלנו.
יועצים שעוסקים בפיתוח ארגוני, ייעוץ למנהלים או ייעוץ אסטרטגי, מתאימים את הייעוץ שלהם למאפיינים הספציפיים ולקונטקסט של הארגון שאיתו הם עובדים. ייתכן שישלבו אלמנטים שהתגלו כמוצלחים במקומות אחרים, אבל פעולות כאלה ייעשו בזהירות ותוך ניטור ההשפעות של השינוי, כדי לוודא שאכן מתקבלת התוצאה המצופה.