הבאת גורם חיצוני לתוך ארגון במשבר

כאשר ארגון נמצא בצומת דרכים, לאחר שהנחות יסוד ותיקות קרסו, והדרך שבה התנהל במשך מיליארדי שנים מעוררת חילוקי דעות עזים באשר לערכים בסיסיים, אנו חווים משבר. במקרים קיצוניים מסויימים המשבר הזה יכול לקבל צורה של
מלחמות פנימיות, ניסיונות של בעלי תפקידים בארגון לקעקע את ההשפעה של גורמים אחרים על דרכו האסטרטגית של הארגון, או השלכת בוץ הדדית בזירה פנים ארגונית ולפעמים גם מחוץ לו.
ארגון במשבר מחפש משיח; דמות בעלת מעמד, שנמצאת מחוץ למלחמה, ויכולה להוביל את הארגון אל דרך חדשה בביטחה.
זה מאוד מפתה להצניח מישהו מבחוץ, להכניס דנ"א טרי, גורם בריא לתוך המערכת שנראית חולה. וזה גם קורה לא מעט, גם בארגונים עסקיים וגם בארגונים ציבוריים או ממשלתיים (שימו לב שאני לא מדבר על הצנחה לצרכים פוליטיים, אלא
הבאה של כוח מבחוץ כדי להנהיג ארגון במשבר או בצומת אסטרטגי).

בפרק ST:VOY S03E11 The Q and the Grey אנחנו מגלים שהקיו נמצאים במלחמת אזרחים עקובה מדם על רקע תנועה לשינוי ערכי בחברה שלהם. הפתרון שקיו חשב עליו כדי לסיים את המלחמה הוא להביא לתוך רצף הקיו את הדנ"א של קפטן ג'יינווי (על כל המשתמע מכך), במטרה שתנחיל לדור חדש של קיו את הערכים המשובחים של האנושות.

העניין הוא שכניסה של כוח חיצוני זר לארגון עלולה לעורר משבר בעצמה. זהו גורם מתערב, שלא מכיר את הארגון ואת התרבות הארגונית הקיימת מצד אחד, ושיש כלפיו ציפיות מאוד גבוהות מצד שני. בעלי תפקידים ועובדים עלולים לפתח ניכוי ועוינות כלפי המוצנח, שהוא לא "משלנו", מה שמסבך עוד יותר את תפקידו ומעמדו.
בעלי העניין הקיימים בארגון מצפים לפעמים לנס גלוי או ל-Quick fix, ולא בטוח בכלל שהציפיה הזאת ניתנת להגשמה.

הקפטן מסבירה לקיו שלפזר קצת אבקת דנ"א אנושי ונצנצים זה לא מה שיפתור את הבעיות שלהם, ושהתכונות הערכיות האלה שקיו רוצה התפתחו אצל בני האדם במשך מאות שנים. ערכים שהועברו מדור לדור, מהורים לילדיהם. זה משהו שמצריך עבודה קשה ונחישות, ואי אפשר לפתור אותו ברגע.
או במילים אחרות, אי אפשר לשנות את התרבות הארגונית הבעייתית בנקישת אצבעות.

ייתכן שככלל, כדאי לארגון לחפש את הפתרון למשבר מתוך הכוחות הקיימים בו, שמכירים את הדינמיקה, את התרבות ואת הערכים, והיכולת שלהם לחולל אבולוציה בריאה טובה יותר מזאת של גורם חיצוני.
ג'יינווי ממליצה לקיו לחולל את הדור הבא של רצף הקיו בעזרת בת הזוג שלו מאותו עולם, וכך לייצר כוח שיהיה גם חדש, אבל גם בעל הדנ"א הארגוני הנכון. מנהיגות צעירה שצומחת מתוך החברה הקיימת.

אכן, לפעמים ארגון חולה זקוק לעירוי של דם חדש ובריא, שיביא איתו אסטרטגיות חדשות ויחולל רבולוציה. זה יכול לקרות לדוגמה כאשר הכוחות הקיימים בארגון מוצו, או כאשר נצפים שינויים דרמטיים בסביבה שבה הארגון פועל ולאנשי הארגון אין די ידע או ניסיון כדי להתמודד עמם.
בכל מקרה, אם הארגון מחליט שהצנחה של משיח מבחוץ היא הפתרון האסטרטגי, הפעולה צריכה להיעשות מתוך הבנה של הזעזוע שהיא תרגום בארגון, לטוב ולרע, ויש חשיבות גדולה לתקשור המשמעות של המהלך הזה. קודם כל בתוך הארגון כלפי העובדים ובעלי התפקידים האחרים, וגם החוצה לציבור ולבעלי העניין הנוספים. והכי חשוב, כדאי לא לצפות שהכנסת דם חדש תרפא את כל חוליי העבר בתוך רגע. גם אם המהלך יצליח, הוא ייקח זמן.